Web Graphic Design - Ogranak Srbija.
Kontak

Lekcija 1: Proverite vaše ključne reči.

Cilj ove lekcije je da proverite koliko je vaš sajt optimizovan za odredjene ključne reči.

Prvo probajte da odredite koje su vaše glavne ključne reči.
Postavite se na mesto vaših potencijalnih posetilaca, i razmišljajte njihovom glavom. Šta biste VI na njihovom mestu upisali ukoliko biste tražili informacije, proizvode ili usluge sa vašeg sajta. Napravite spisak od barem 5 reči ili fraza.

Primer: Pretpostavimo da imamo sajt o poštanskim markicama. Šta bi bila naša ključna reč? „markice“ ili „poštanske markice“ svi bi rekli. Naravno. Ali nemojmo zaboraviti i ostale naprimer: „stare poštanske markice“, „poštanska markica flora“, „poštanska markica fauna“, „jugoslovenske poštanske markice“ itd.

Zgodna je opcija, da upišete vašu glavnu ključnu reč u Google, i pogledajte konkurenciju. Tamo ćete sigurno dobiti još neku ideju. Evo i ja sam to sad uradio, i tek onda primetio još par potencijalnih ključnih reči: „filatelija“, „filatelija srbija“ itd.

Nemojte uraditi tu grešku da birate ključne reči za koje mislite da se najčešće upotrebljavaju, pa makar i nisu strogo vezane za vaš sajt. Jer bitnije je da privučete takve posetioce, koji su vaši potencijalni kupci (pa čak i ako je manje takvih), a ne one koji će primetivši da sajt nije ono što je tražio, i pali dalje.

Primer: Ako proizvodite stolice, onda nemojte optimizovati za reč nameštaj, samo zato jer verovatno za nameštaj ima 10 puta više upita. A inače bi reč nameštaj bila jako teška, pošto je jaka konkurencija. A puno je bolje biti recimo na #3 poziciji za neku redju reč, nego #43 za mnogo češću (pogledajte našu stranicu o statistici).

Postoji mogućnost kako proveriti, koliko je neka ključna reč česta (tj. Koliko puta je bilo upita za tu ključnu reč u Google u mesečnom proseku). Ali to ćemo detaljnije razmotriti u našem naprednom seo kursu.

Bilo bi dobro i proceniti jačinu optimizacije konkurencije, ali to je već isto tema za napredni SEO kurs.

Kada ste nakon ovoga skupili spisak potencijalnih ključnih reči, proverite ih. Upišite ih u Google, i pogledajte da li ste medju prvih 50 (to su prve 5 stranice na rezultatima pretrage). Napravite tabelu u kojoj ćete upisati vašu ključnu reč a pored i poziciju na kojoj se nalazi na google. (proverite u oba google.com i google.rs – rezultati se razlikuju).

Lekcija 2: Šta može biti razlog zašto neka reč nije ni u prvih 50?

- Konkurencija za tu reč je prevelika (naprimer „nekretnine“ ili „laptop“)

-Vaš sajt (ili neka nova stranica) je mladji od 2-3 meseca, i još se nalazi u „Sandbox-u“ – probni period.

- Vaš sajt je u flash-u i Google ne može da pročita njen sadržaj (pogledajte osnove SEO optimizacije)

- Vaš sajt koristi frejmove (objašnjeno na stranici SEO osnove optimizacije)

- Proverite da li uopšte imate ove reči u tekstu stranice.

- Proverite da li vaše ključne reči koristite u TITLE naslovu stranice (njega vidite na vrhu vašeg browsera, u plavoj traci)

- Proverite da li vam se te ključne reči nalaze u META KEYWORDS i u META DESCRIPTION. (view/source code)

Lekcija 3: Struktura vašeg sajta

Vaš sajt treba da je pregledan, ne samo za posetioce negi i za pretraživače (roboot-e ili spajdere).

Ako nemate puno stranica, onda verovatno možete rešiti da svaka stranica bude dostupna direktno sa početne. Ukoliko imate puno stranica (a onda verovatno i linkova), onda probajte rešiti da stranice razdvojite na nivoe, ali vodite računa da svaka stranica na vašem sajtu bude dostupna NAJVIŠE 2 klika udaljena od prve stranice.
Naprimer: početna / proizvodi [prvi klik] kategorija [drugi klik] detalji proizvoda.

Trudite se da nemate više od 100 linkova na jednoj stranici.

Isto tako se trudite da koristitie barem jedan tekstualni link do svake stranice. Jer ukoliko je vaš meni sistem u slikama, google vidi linkove, ali ne vidi sadržaj tih slika, tj. Ne može dodatno da proceni ŠTA je reč koja vodi to te nove stranice.

Meni sistem (link) u Flash-u je još gore, pošto Google u ovom slučaju neće ni naći vašu stranicu, pošto ne može da prati link unutar Flash-a. Rešenje bi bilo (ako baš po svaku cenu želite zadržati Vaš postojeći meni sistem) je da postavide dodatne tekstualne linkove na dnu stranice. To rešenje se često može videti na internet stranicama.  

Grananje - mapa sajta     Link u flash-u - nevidljiva stranica

Lekcija 4: Sadržaj stranice

Možda najbitniji faktor, koji možete da menjate direktno na stranici (on-page SEO), pošto pretraživači baš ovaj sadržaj najviše analiziraju.

Nikako se nemojte zadovoljiti sa 2-3 rečenice na stranici, pošto ona onda verovatno nije od koristi ni pretraživaču ni posetiocu sajta. Trudite se da sadržaj stranice bude obilan i koristan.

Zašto koristan? Pa jednostavno, onda imate najviše šanse da neko postavi LINK ka vama na svojoj stranici, ukoliko Vi imate nešto korisno da ponudite. A to je jako bitan deo „off page“ optimizacije, koji ćemo površno dodirnuti malo kasnije u temi „PageRank“ a detaljnije ćemo objasniti u naprednom SEO kursu.
Naravno, trudite se da se vaše ključne reči i nalaze u ovome tekstu.

Lekcija 5: Horišćenje HEAD tagova

Head tag je ustvari naredba kojom se označava naslov. Naprimer <h1>naslov teksta</h1> . Ima više nivoa ovih head tagova. H2, H3.

Pokušajte da ugradite vaše ključne reči u ove head tagove, što nije teško ako imate obilan i koristan tekst o nekoj temi.

Lekcija 6: TITLE, meta keywords, meta description

Title je zapravo naslov stranice, koji će se videti kao prvi red u rezultatima pretrage i u plavoj traci vašeg browsera. On ne bi trebaio biti duži od 80 karaktera. Trudite se da imate vašu glavnu ključnu reč ugradjenu u title tag.

Title aktivne stranice

Trudite se da u TITLE opišete u par reči sadržaj te stranice. Napr: “Spisak poštanskih markica na temu Fauna“, ili „Spisak poštanskih markica iz jugoslavije“ itd.

Meta keywords: Spisak ključnih reči sa vaše stranice. Najviše 10. Nemojte nagurati ključnim rečima ovaj TAG. Trudite se da se svaka ključna reč nalazi i u tekstu. Nemojte ovde stavljati ključnu reč koja se ne nalazi u samom tekstu stranice.

Meta description: Opis koji u 2-3 rečenice opisuje sadržaj stranice. Različit za svaku stranicu. Naš savet je da ovaj tag upišete na kraju, kad je vaša stranica završena, jer je onda lakše ukratko opisatni njen sadržaj.

Napomena: Nemojte koristiti isti title, description ili keyword na svim stranicama. Uvek se trudite da opišete sadržaj aktuelne stranice.

Lekcija 7: PageRank i kako on utiče na optimizaciju sajta

Page Rank je zapravo link popularnost Vašeg sajta, način vrednovanja sajta koju je razvio Google. Reč je o tome, da su webmasteri u stvari glasači. Jer ako je neki sajt popularan, onda će se link ka njemu verovatno nalaziti na drugim sajtovima. Da.. neverovatno, ali Google i to prati.

A čak možemo i pogledati koji su to linkovi koji vode ka našem sajtu, ali o tome detaljnije u našem naprednom SEO kursu.

Page Rank

A naravno bitno je da ti povratni linkovi (back link) budu sa stranica sa što većim Page Rankom.
Na našoj stranici „osnove SEO optimizacije“ smo objasnili kako možete proveriti page rank nekog sajta (Google toolbar).

Google toolbar

Pa kako još da povećam moj page rank? ... detaljnije u naprednom seo kursu.
Inače Google obnavlja svoju  Page Rank bazu svakih par meseci (znači da ako neko postavi link ka našem sajtu, nećemo odmah videti promenu na našem PR)

Lekcija 8: Kazna, kako proveriti da li smo kažnjeni, i šta onda uraditi

Da, tako je. Može se desiti da namerno ili slučajno uradimo neke manipulacije, koje Google kažnjava.

Jedan primer: Na dnu stranice, webmaster nagura svoje ključne reči u beloj boji na beloj pozadini. Pa čak Google primeti, ako je to "skoro" ista boja. To se zove Cloaking - kada namerno prikazujemo različit sadržaj za pretraživače i različit za posetioca. Onda se može desiti, da recimo u rezultatima pretrage opadnemo za nekoliko stranica.

Ima još dosta negativnih primera, ali njih ćemo razmotriti malo detaljnije u našem naprednom SEO kursu.

A kako primetiti da smo kažnjeni. Ovo pitanje nije baš jednostavno. Ali recimo, ako se za neku reč plasiramo JAKO loše, a znamo da nam nije tamo mesto (naprimer, uporedimo sa konkurentnim sajtovima - što bar nije jednostavno za početnike, bez iskustva, ali na osnovu gore opisanog, možemo imati neku grubu pretpostavku).

Šta uraditi u tom slučaju? PRVO, treba otkriti šta je uzrokovalo naše loše rangiranje. Za to bi trebalo poznavati što više potencijalnih problema. Uglavnom ih treba otkriti što pre. Eventualno proverite da vam sajt nije hackovan.. Tj. proverite vaš source kod, na nije u njega ubačeno nešto, čemu ne bi bilo tamo mesto. Proverite da neko nije ubacio neke nove fajlove u vaš www direktorijum (preko FTP accounta na primer). Na žalost to su već operacije, koje nisu baš za početnike, predlažemo da zatražite pomoć stručnjaka. Uglavnom ako je uzrok problema otklonjen, onda bi preko webmasters tools accounta, trebalo zatražiti "Request reconsideration" tj. ponovo razmatranje sajta od Google, ali to su već radnje za naprednije korisnike.

Zaključak i komentari

Drago mi je da ste stigli do dna ove stranice. Imate li pitanje, komentar ili ste primetili grešku, možda se ne slažete sa nekim delom teksta?

Molimo uradite to sa našeg bloga, na temu besplatan SEO kurs - komentari.

Nadamo se da vam se svidjao naš besplatan kurs. Bili bismo zahvalni ako biste vaš dalji put na internetu izabrali sa dole prikazanih linkova našeg sponzora:

Jedva cekam se pojavi vec dugo obecavana knjiga

© 2009 Web Graphic Design.com - Srbija| Linkovi

SEO Optimizacija sajta za Google, grafički dizajn i izrada sajta optimizovanih za internet pretraživače