Web Graphic Design - Ogranak Srbija.

Flash i optimizacija sajta

2009-03-21


Kontak

Poštovani posetioci, dobili smo par komentara na naš besplatan SEO kurs, a dosta njih je vezano za FLASH optimizaciju sajta. U pitanju je ova slika:

Flash i optimizacija sajtaFlash link - Google ga sad već prati ALI..

Flash link i optimizacija sajta

Mala korekcija što se ovoga tiče. Google od pre možda godinu dana može da prati link u flash-u, mada iz iskustva znamo da ga još uvek ne voli. Dakle i dalje vam prijateljski savetujemo: Ukoliko želite da optimizacija sajta bude koliko-toliko odgovarajuća, obavezno obezbedite i tekstualni link ka svakoj stranici. A nemojmo zaboraviti da postoje i drugi pretraživači koji još uvek nikako ne mogu da vide sadržaj flash linka.

Sadržaj flash elementa i njegova optimizacija

Što se tiče tekstualnog sadržaja FLASH stranice, sad već Google može donekle da pročita sadržaj stranice, ali samo jedan njen deo. Zamislite da imate flash sa puno elemenata u njemu. Google neće moći pročitati svaki elemenat. A kako sam primetio isto ima veliki problem sa prepoznavanjem naših slova.

Evo primer: upišite u google:
site:www.optimizacija-sajta.com swf

Na listingu ćete dobiti naš mali intro flash sa stranice osnove optimizacije. Obratite pažnju da Google nije pročitao tekst sa sledeće stranice (nakon klika na "listaj"). A isto je imao problema sa prepoznavanjem naših slova.

Optimizacija FULL flash sajta

Ja, webmaster sajta www.optimizacija-sajta.com sam u prošlosti uradio puno full flash sajtova. Evo par njih: www.lagunabiscuits.com.au , www.jonalagzi.hu , www.madamebutterfly.com.au , www.leadingedgeweb.com.au , itd. (još iz vremena kad su metatagovi bili dovoljni)

Analizirajući njihovu poziciju i vidljivost na Google - katastrofa. A sajtovi su stari bar već 3 godine ili više. Većina njih ima preloading, i google vidi tekst njihove uvodne stranice "Loading...". Otprilike je samo 10% podstranica uspeo da pronadje... moraću kontaktirati ove sajtove da im ponudim optimizaciju sajta Cool

Dakle: Izbegavajte full flash sajtove. Ili ako ćete se zadovoljiti sa jednom ili dve glavne ključne reči napravite uvodnu tekst stranicu, ili ugurajte html tekst ispod flasha (ali nikako ista boja teksta i pozadine!!).

Pa da li u potpunosti odbaciti flash ukoliko želimo optimizacija sajta da je odgovarajuća?

Ne. Flash je jako interesantna stvar i nudi jako puno mogućnosti. Prava je šteta što nije u istom rangu sa HTML sajtovima. Ne treba u potpunosti odbaciti flash, ali njega treba koristiti samo za dekoraciju html stranice. Da li kao neki elementi u html stranici ili flash meni (ali u svakom slučaju obezbediti i tekstualne linkove).

Evo jedan lep primer kombinacije flash-a i htmla: www.bcifurniture.com (meni je u flashu, i po neki elelmenat, ali tekstualni linkovi su obezbedjeni isto..).

Voditi računa da u flashu ne bude puno teksta koji bi nam bio koristan prilikom optimizacije, pošto bi on recimo imao puno ključnih reči). Naprimer ja se previše ne brinem što onaj mali flash na stranici "osnove optimizacije" nije u potpunosti pročitan, ali bih se brinuo, kad bi tekst ovoga bloga bio u flashu Wink.

Toliko o optimizaciji flash sajtova. Čekam vaše komentare, predloge ovde (ne preko email-a, nemojte se ustručavati ovde ostaviti komentare).

Hvala


Postavite komentar

Ime

Komentar

Broj sa slike:

Comments: 16


TEREZA

2024-06-06, 22:02

Moje ime je TEREZA i imam svjedočanstvo o tome kako sam doživjela ponudu kredita od 35.000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harryja Bryana, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, oni imaju sjedište u Americi, a također rade u svim europskim zemljama. Savjetovao me kolega i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte vaš zajam od njih po stopi od 3%. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti s njima njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.


TEREZA

2024-06-05, 13:42

Moje ime je TEREZA i imam svjedočanstvo o tome kako sam doživjela ponudu kredita od 35.000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harryja Bryana, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, oni imaju sjedište u Americi, a također rade u svim europskim zemljama. Savjetovao me kolega i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte vaš zajam od njih po stopi od 3%. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti s njima njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.


maama razaq

2021-07-11, 14:27

Effective Lost Love Spells Caster +27735257866 in South Africa,UK,USA,Spain,Italy,Canada,UAE,Malta,Brunei,Japan,Ireland,Turkey,Luxembourg,Iceland,Norway,Australia,Qatar,Croatia,Austria,Denmark,Netherlands,Romania,Belgium,Greece,Belarus,New Zealand,Switzerland,Cyprus,Poland,Estonia,Egypt,Fiji,Wales,Bahamas,Taiwan,Indonesia,Singapore,Czech Republic,Serbia,Palau,Lithuania,Malaysia,France,Bulgaria,German,Jordan,Chile,Algeria,Zambia,Zimbabwe,Botswana,Lesotho,Sweden,Philippines,Honduras,Finland,Hungary,Mexico,Macedonia,Argentina,Syria,China,Hong Kong,Myanmar,Kuwait,South Korea,Morocco,Tunisia,Libya,Sudan,San Marino,Israel.. Witchcraft Love Spells are among the most powerful love spells ever known on the earth. I am honest, and I genuinely care for all the clients who choose me to cast a spell for them. Enhance your life, relationships, business and abilities using traditional muthi & traditional spell casting that may help make your desires come true. This is the right place where you can acquire the most potent and authentic spiritual help, Am a powerful Spell Caster with powerful love spells, to help Fix marriage problems, financial problems, court cases, business success and reuniting lovers. Contact maamarazaq 24/7 call or Whatsapp +27735257866 or Email:sheikhmbuga5@gmail.com https://maamarazaq.doodlekit.com http://bestlovespells.over-blog.com https://mamarazaq.blogspot.com https://maamarazaqspellscaster.podbean.com


Optimizacija-sajta.com

2010-10-01, 23:37

Urose, u svetu je redovita stvar koriscenje usluga optimizacije i analize sajtova, pa cak i onda ako se webmaster i razume u SEO, ali je pozeljno da se i vlasnik uveri da je sve odradjeno kako treba (iz nezavisnog izvora), jer za neke stvari webmaster je ponekad jednostavno lenj da uradi..


Uros

2010-09-23, 18:51

Pitanje za webmastera,
Hteo bih da znam da li je moguce vase angazovanje za optimizaciju mog sajta i njegovo redovno odrzavanje kako ne bi izgubio poziciju u google pretrazivacu? I ako je moguce, koliko bi me to kostalo?
Hvala unapred!


Holly

2010-07-19, 22:21

Svaka cast --- http://www.freightaccess.com/


aleksandar

2009-11-15, 20:11

hvala u svakom slucaju


Optimizacija-sajta.com

2009-11-06, 19:20

Poštovani Aleksandre,
Do pre par godina najveći deo mog posla je bio izrada Flash sajtova. Radio sam izuzetno kompleksne Flash sajtove, povezane sa web shop-om, CMS sistemom, upload slika preko flasha radi analize, obrade itd. I ja sam bio razočaran kad sam se udubio u SEO. Danas ima načina da Google pročita flash
- Tekst mora da je pojavi odmah u flashu, bez animacije (problem je što gubimo prednost flasha a i nema mogućnosti dodatog SEO doterivanja teksta (bold, H1 itd) )
- Ili recimo iza Fleša u neki nevidljivi <div> staviti html verziju teksta (ali opet je to opasnost da ne spadne u kategoriju Hidden tekst).
- Eventualo rešenje je da imate malo korisnog teksta dole ispod Flasha, ako dizajn dozvoli.
Ako neko ima bolja rešenja, neka napiše ovde. Ja za bolja rešenja trenutno ne znam.


aleksandar

2009-11-05, 20:31

sad ste me skroz slomili. ja inace radim u flashu.
jel postoji neka mogucnost da se na nekakav nacin optimizira flash sajt??


Webmaster

2009-08-31, 23:43

Postovani Mesa, pitanje bas nije vezano za ovu temu, ali kako vidim u ovom trenutku je u pitanju jedna nepravilna redirekcija na jedan sasvim drugi sajt. Google reklame? Pa dodajte script u source code. Ali to nije tema za optimizaciju nego za izradu sajta.
Pozdrav


mesa

2009-08-29, 11:21

Nikako neznam da prijavim svoj forum na SEO ,i zelim google reklame na svom forumu ...
http://uspon.hostei.com
Molim da mi pomognete..


optimizacija-sajta.com

2009-06-21, 17:31

Postovani Aleksandre,
dobio sam vaš zahtev za besplatnu procenu, koju ćete uskoro i dobiti (uz malo zakasnjenje - počeli su godišnji odmori :-) ).
Neki elementi flash sajta samo pod izuzetnim okolnostima mogu da budu pročitani od strane Googla (a od strane ostalih pretraživača ni tada). Inače izabrali ste vrlo česte ključne reči, za koje čak i da google pročita sadržaj neće imati na osnovu čega da vas rangira visoko. Detaljnije u besplatnoj proceni..


Aleksandar

2009-06-10, 10:06

I sam imam full flash site (www.triple-m-marketing.com) i nisam u potpunosti nezadovoljan pozicijom na Googlu pri pretrazivanju za kljucne reci koje me interesuju (marketing agencija, "reklamiranje, vranje", "marketing, vranje"...) kada je rec o srpskim stranicama, ali pri opstoj pretrazi stvari stoje drugacije. Sta bi trebalo preduzeti po tom pitanju?
Takodje svestan sam da je sajt dosta tezak (4.3Mb) ali posto je rec o predstavljanju delatnosti koja ne dotice mnogo "obicne surfere" mislim da to nije presudno.
Pozdrav


optimizacija-sajta.com

2009-04-17, 18:23

Poštovani Batakole,
evo najzad sam završio jedan test vezan za proveru koliko utiče flash baner na optimizaciju sajta prilikom razmene. Postavio sam flash baner sajta "A" i GIF baner sajta "B" na dva sajta "C" i "D" (veliki sajtovi sa puno strana, i na svakoj se vide baneri). Danas sam proverio linkove ka sajtu "A". Google je primetio link sa sajta "C" ali sa sajta "D" još nije. Inače link sa GIF banera sajta "B" je već nakon nedelju dana Google indeksirao i sa sajta "C" i "D".
Zaključak: Google sad već može da prati FLASH link, ali ga ne voli. Savet: Za sada, ako vam je optimizacija sajta bitna, menjajte GIF ili JPG banere.


Batakole

2009-04-08, 13:33

A sta je sa flash banerima? Da li su od koristi ili ne prilikom razmene?


Webmaster

2009-03-21, 16:55

Poštovani posetioci, čekamo vaše komentare i predloge o ovoj temi ovde (ne preko email-a)


 

SEO blog - postavite komentar

Koja je razlika izmedju loše i dobre SEO usluge?

12 Dec 2016 Vlasnici firme uvek imaju dilemu u vezi pravilnog odabira SEO kompanija, pošto svaka obeća... Dalje>

Izbeći dupliranje stranica sa meta canonical

17 Feb 2013 Iz iskustva sam primetio da je vrlo čest slučaj problem sa dupliranjem stranica na sajtu. Dupliran... Dalje>

Facebook Like protiv Google +1

22 Jan 2013 Mnogi webmasteri stavljaju popularne alatke na svoje sajtove kao što su Facebookov Like butto... Dalje>

Google počeo izuzetno da kažnjava black hat SEO sajtove

14 Nov 2012 Googleov algoritam o kojem smo već ranije pisali (pingvin i panda) su imali glavni cilj da kazne sa... Dalje>

Velike izmene u Google algoritmima

29 Apr 2012 Pre par dana Google je pokrenuo novi algoritam koji je napravio dosta preokreta u rezultatima pretra... Dalje>

Yahoo site explorer je prestao sa radom

22 Nov 2011 Na žalost jedna od najpopularnijih SEO alatki, Yahoo site explorer je 21. novembra prestao sa radom... Dalje>

PR refresh + google.rs preuzeo dominaciju

09 Nov 2011 Evo nekoliko novina. Jedno vreme je Google ubrzao svoj PR refresh, pa je ponovo stao. Juče je ipak ... Dalje>

Pogodak.rs vs Google.rs

30 Sep 2011 Par interesantnih emailova što je stiglo u poslednje vreme, jeste da li treba posebno optimiz... Dalje>

Koji je bitniji google.com ili google.rs?

05 Sep 2011 Već mi je nekoliko puta stiglo isto pitanje, za šta optimizovati sajt u Srbiji, za google.co... Dalje>

Google PR refresh se ubrzao

12 Aug 2011 Poslednjih nedelja mi je stiglo više emailova, da su primetili da je Google menjao neš... Dalje>

Novi page rank refresh 27.jun

28 Jun 2011 I najzad, Google je obnovio Page Rank. Da se podsetimo, Google ima uvek svoj ažurni PageRank nekog ... Dalje>

Šta je Google +1 button

03 Jun 2011 Najjednostavnije, Google +1 button vam dođe kao Facebook "LIKE" dugme (gde su vlasnici Facebook acc... Dalje>

Koliko je bitan site map (mapa sajta)

26 May 2011 Šta je taj site map i čemu služi? Site map (mapa sajta) služi (sa SEO aspekta) da pretra... Dalje>

Da li je Page Rank danas manje bitan za optimizaciju sajta?

08 Feb 2011 20. januara 2011. godine nakon 292 dana (izracunato sa datum kalkulatorom na kalendar.rs ) Google pa... Dalje>

Ćirilica ili latinica za SEO optimizaciju sajta

20 Nov 2010 Poštovani posetioci, evo već više puta sam dobio isto pitanje, pa sam odlučio da nap... Dalje>

Uskoro site preview i na Google.rs

21 Oct 2010 Google već nedeljama testira site preview na pojedinim serverima. Naravno jedan od prvih testova je... Dalje>

Google Page Rank je obnovljen 03.04.2010

03 Apr 2010 (03.04.2010) Google se izgleda drži prošlogodišnjeg tempa. Evo skoro na isti dan kao ... Dalje>

Nofollow link

07 Feb 2010 Evo malo duže pauze nastavljam sa blogovanjem. Nova tema: Nofollow link. Razlog što želim d... Dalje>

Optimizacija Joomla sajtova

21 Jun 2009 Evo nakon duže pauze, jedna nova, izgleda aktuelna tema. Otprilike svaki peti sajt koji je zatraži... Dalje>

Flash i optimizacija sajta

21 Mar 2009 Poštovani posetioci, dobili smo par komentara na naš besplatan SEO kurs, a dosta njih ... Dalje>

Besplatan SEO kurs - komentari i primedbe

12 Feb 2009 Poštovani posetioci, Naš početni SEO kurs je postavljen online. Čekamo vaše ... Dalje>

Domen ime i optimizacija sajta

07 Feb 2009 Koliko domen ime (domain name) utiče na poziciju prilikom rangiranja kod pretraživača. Ova tema ... Dalje>

Kratko i jasno: cool

Kontak

SEO stranice Ostale stranice vezane za optimizaciju sajta:

SEO provera teksta (najpopularnije)

Provera Backlinkova (novo)

Page Rank provera

Alexa Rank provera

SEO, WEB i internet linkovi

Knjiga o optimizaciji sajta PDF

Najčešća pitanja i odgovori u vezi SEO

Statistika u vezi optimizacije i pretraživača

Kako rade internet pretraživači

10 saveta za pozitivnu optimizaciju sajta

10 saveta šta izbegavati da ne bi imali negativnu optimizaciju sajta

Naša preporuka

SEO optimizacija sajta knjiga na srpskom

© 2009 Web Graphic Design.com - Srbija| Linkovi

SEO Optimizacija sajta za Google, grafički dizajn i izrada sajta optimizovanih za internet pretraživače